Inleiding
Het prettig om regelmatige momenten van rust in te lassen, om zo je balans te behouden of weer opnieuw te vinden. Door regelmatig (of wat minder regelmatig) de tijd te nemen, ons opnieuw of misschien gewoon wat steviger te verbinden met ons binnenste en met ons hogere doel.
Een meditatieruimte of misschien is het een bescheiden hoekje, waar je goed en comfortabel kunt zitten. Misschien doe je ook graag wat (stretch) oefeningen. Misschien gebruik je apparaten om thuis mee te sporten. Dan is het handig om de meditatie na je sportoefeningen te plannen. Immers ontspanning komt makkelijker na inspanning. Misschien kan
Een vaste plek om je innerlijke balans te herstellen, je beste intenties voor ogen te nemen en jezelf op te laden.
Met de principes van Feng Shui kun je jouw meditatieruimte zo in te richten dat het comfort geeft en positieve energie.
In dit artikel deel ik enkele leuke, handige en enkele basic Feng Shui tips om een duurzame en stijlvolle meditatieruimte en oefenruimte te creëren, waarin je heerlijk kunt ontspannen.
Locatie
Volgens Feng Shui is het kiezen van een goede locatie voor je meditatieruimte van groot belang.
Zoek een rustige plek in je huis waar je weinig gestoord zult worden, waar je ongegeneerd wat stretcht oefeningen kunt doen en misschien heb je en yoga, T’ai Chi, fysio of andere oefeningen, die je wilt doen. Denk aan licht, geluid, geur, temperatuur, comfort en privacy.
Waar in huis?
Het meest belangrijke is om geen doorgangen of deuren in je rug te hebben als je wil mediteren. Ik zit graag ver van een deur vandaan.
Noordoost heeft aarde energie en daarmee rust en stabiliteit. Dit is de favoriete energie volgens Feng Shui voor meditatie! Maak daar gebruik van als dat lukt. Je kunt kijken waar in je huis het Noord oosten is. Blijk deze ruimte ongeschikt? Bekijk dan per ruimte nog een keer waar het noord oosten zich bevindt.
Ruimte en indeling
Probeer de ruimte in je meditatieruimte zo minimaal ingericht en opgeruimd mogelijk te houden.
Feng Shui benadrukt het belang van vrije energiestromen, en een opgeruimde ruimte creëert een gevoel van rust en harmonie. Kies voor essentiële meubelstukken zoals een comfortabele stoel, meditatiekussen of -bankje. En een of meerdere plaids voor als het kouder is.
Misschien wil je een meditatie met een kaars, half edelsteen, foto of beeld als focuspunt. Neem echt de tijd om te bepalen wat je wil doen, wanneer en waar.
Wees flexibel over hetgeen dat werkt voor jou. Een uitzondering is bijvoorbeeld dat wanneer ik veel stress ervaar van het werk of een afspraak heb, ga ik graag eerst werken en daarna mijn meditatie/stretch oefeningen doen. Ik zet dan een wekkertje en doe de oefening op een ander moment.
Ik hou het vaak gewoon op meditatie op een lekkere stoel en een c.a. 20 minuten YouTube meditatie van Deepak Chopra. Daarna wat stretchen in de woonkamer om mijn heupen pijn vrij te houden. En nee, dat zijn geen charmante poses, dus graag met de gordijnen dicht. Soms doe ik wat Yoga houdingen, deze geven mij energie en een fris gevoel. Er zijn via YouTube echt leuke filmpjes voor yoga series om thuis te doen.
Kleuren en materialen
Kleuren en materialen hebben invloed op de energie in een ruimte. Kies bij meditatie voor zachte, rustgevende kleuren zoals lichte aarde tinten of lichtgroen of geel om een gevoel van comfort en ontspanning te bevorderen.
Ben je meer gericht op de fysieke oefeningen dan zijn fellere kleuren en geluid zeer welkom. Zeker als je je oefeningen alleen en thuis doet dan is extra stimulans van je zintuigen nuttig omdat er altijd veel afleiding is.
Geluid
Geluid, muziek of een achtergrond geluid, dat geschikt is voor een meditatie kan veel verschil maken voor de mate waarin je je kunt concentreren. En je betrokken blijft bij je oefeningen of meditatie. Een muziek box (voor je mobiel), oortjes of iets om je mobiel op of tegenaan te zetten. Voor je telefoon bestaan houders en boxen, die hier speciaal voor gemaakt zijn.
Geur
Geur ga je beter registreren als je mediteert. Geen stank en misschien iets lekkers. Voor hele prettige geuren kun je eens kijken bij etherische oliën van De Tuinen of zoeken naar een voor jou geschikt geurtje van het merk Primavera. Zij hebben heel veel hele lekkere verschillende geuren. Tip: Kijk ook eens in een buitenlandse supermarkt naar het aanbod en de prijzen van essentiële oliën .
https://flora.bio/it/content/category/1-home
Verlichting en sfeer
Kies waar mogelijk voor zachte, gedempte verlichting in je meditatieruimte om een ontspannen sfeer te creëren. Denk aan eventuele sfeervolle kaarsen of een Himalaya-zoutlamp. Deze elementen dragen bij aan het comfort en de stijlvolle uitstraling van de ruimte.
Persoonlijke sfeer
Voeg persoonlijke elementen toe aan je meditatieruimte om makkelijk gebruik te maken ervan. Denk aan foto’s, een kaars, kristal of decoratieve objecten die je gebruikt als focus punt van je meditatie. Denk aan het beeld/geluid. Door je meditatieruimte een persoonlijke sfeer te geven, wordt het een uitnodigende plek om te mediteren.
Samenvatting
Creëer een meditatieruimte volgens de principes van Feng Shui en geniet van van rust, comfort en positieve energie.
Kies zorgvuldig de locatie van je meditatieruimte voor optimale rust en comfort. Houd de ruimte minimaal en opgeruimd om vrije energiestromen te bevorderen en een gevoel van harmonie te creëren.
Gebruik passende kleuren en duurzame materialen voor eventuele kussens, stoel of plaid om een comfortabele en stijlvolle sfeer te creëren.
Zorg voor zachte, gedempte verlichting, geluid en geur en voeg een focus punt toe om de meditatieruimte echt van jou te maken.
Met deze tips kun je een uitnodigende handige comfortabele en stijlvolle meditatieruimte maken.
Ten slotte
In mijn blogs schrijf ik over lifestyle, interieurs en Feng Shui. Ik doe dit graag om je te helpen, met andere ogen, met aandacht en plezier, naar je omgeving te kijken.
Feng Shui en Scandinavisch design inspireren mij dagelijks in mijn interieurontwerpen!
Veel leesplezier en schrijf je hier in voor een gratis wekelijkse blog over lifestyle, interieur en feng shui!
Met de gratis mini cursus Feng Shui je kunt direct zelf aan de slag!
Heb je vragen?
Wil je kort advies, een volledig interieuradvies of een Feng Shui consult, voor je woning of keuken, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Hartelijke groet,
-XXX-
Maartje