In de zoektocht naar rust, comfort zijn veel mensen geïntrigeerd geraakt door de eeuwenoude kunst van Feng Shui. Feng Shui, afkomstig uit het oude China, gaat over het creëren van een evenwichtige en positieve leefomgeving door middel van de juiste plaatsing en opstelling van stijlvolle tuin, waardoor een buitenruimte ontstaat die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook positieve energie bevordert. In dit blog gaan we dieper in op Feng Shui in de tuin.
Feng Shui in de tuin gaan we weer terug naar de Bagua en naar de landschap Feng Shui.
Basis van een Feng Shui tuin heeft enkele hoofd principes.
1)Het is ideaal om helemaal rond te kunnen lopen in de tuin, rondom je huis. Je bezoekt als het ware een voor een de 8 levensgebieden van de Bagua een voor een.
Maar waarschijnlijk woon je niet vrijstaand en zul je afhankelijk van de grootte/ligging van je tuin aanpassingen moeten doen. Heb je een kleinere tuin of balkon, lees gerust verder dit komt ook aan bod. Heb je een grote vrijstaande villa lees gerust verder dit komt ook aan bod.
2Het Aarde element. Recht achter je huis maak je als het even kan de een rugleuning. Je wil hier bij voorkeur een omhooglopende aarde verhoging. Denk bijvoorbeeld aan een verhoogd terras.
Maar gewoon een verhoginkje van 15 cm in je perceel is al een aanwinst in onze doorgaans platte Nederland en een kleine tuin. Het voorkomt dat er energie weglekt.
Rechts voor je voordeur kun je nogmaals het aarde element benadrukken.
Ook het midden voor en achter je huis heeft het aarde element.
Om opspattende aarde tegen de gevel en ramen te vermijden is een bestrating rondom je huis handig. Als je betrokken bent bij het milieu probeer je verdroging te vermijden en hou je de overige bestrating zo open en doorlatend als mogelijk. Denk aan stap stenen, in combinatie met grind of gras in plaats van een vaste bestrating.
Dit is de zwarte schildpad (zie blog landschap Feng Shui). Ook een Japanse Es bij de vijver is hier een symbool van.
4) Een water element. Wanneer je hier ruimte voor hebt. Leg aan het einde van je tuin maar wel binnen het tuinpad. Een vijver aan. Ook voor je voordeur is een kleine ronde vijver, vogelbadje of klein waterornament een prettige binnenkomst.
5)Rechts(of Oost) achter plant je groene bosjes deels binnen en deels buiten de rondgang. Dit laat je doorlopen tot rechts vooraan je voortuin. Dit Symboliseert de groene draak.
6) Middenachter hou je open. Misschien een grasveld of een lage border.
7)Middenvoor is de Rode Fenix. Rode bloemen (rozen, stokrozen, geraniums, pioenrozen in een kleine border of in potten zijn favoriet)
8) Links (Of West) vooraan je huis maak je een wat opener een zitje voor twee (relatie kant) Dit heeft het aarde element. En aan de achterkant ruimte om te spelen, of vrienden te ontvangen. Dit is de Witte tijger. Bloemen/bloesem kunnen wit en geel zijn. Dit heeft het metaal element.
Groot
Een feng shui tuin kan goed een zeer klassieke (landschap) tuin zijn.
In het westen ligt de achterkant van de tuin vaak lager dan het huis. Probeer dat vooral te voorkomen. Om het weglekken van de energie te voorkomen.
Ongeacht de grootte.
Maak je woning tot het midden van je Bagua en bedenk de 8 windrichtingen eromheen.
Kleiner
Heb je een te kleine achtertuin dan kun je proberen een coulisse effect toepassen.
Kleinst
Heb je een balkon denk aan kleine dingen.
Enkele keien voor je aarde element. Een plantje met witte bloemen als Witte tijger. Enkele potten met groenblijvende planten als groene draak. Misschien kunnen ze in de winter naar binnen.
Je balkonhek goed dichtmaken om de energie beter te bewaren en het gevoel van steun te ervaren. Een vogeldrinkbakje, als water element op je balkon, voor je carrière of levensweg. En een plantje met rode bloemen naast je voordeur, als Rode Fenix, voor liefde en vernieuwing.
Samenvatting
De symbolen, groene Draak, rode Fenix, witte Tijger en zwarte Schildpad zijn conceptuele ideeën, die in veel situaties toe te passen zijn.
Let op je omgeving en bepaal wat jij iets wil vereenvoudigen of juist wat extra’s wil geven.
Ben je op vakantie ontdek eens welke plaatsen jou positieve energie geven. Kijk dan hoe je dit kunt weergeven in jouw eigen huis of kantoor.
Ten slotte
In mijn blogs schrijf ik over lifestyle, interieurs en Feng Shui. Ik doe dit graag om je te helpen, met andere ogen, met aandacht en plezier, naar je omgeving te kijken.
Feng Shui en Scandinavisch design inspireren mij dagelijks in mijn interieurontwerpen! Dat betekend voor mij dat ik traditionele Chineese symbolen niet of heel weinig toepas in mijn ontwerpen. Maar op zoek ga naar westerse equivalenten hiervan.
Veel leesplezier en schrijf je hier in voor een gratis wekelijkse blog over lifestyle, interieur en feng shui!
Met de gratis mini cursus Feng Shui je kunt direct zelf aan de slag!
Heb je vragen?
Wil je kort advies, een volledig interieuradvies of een Feng Shui consult, voor je woning of keuken, neem dan vrijblijvend contact met mij op.
Hartelijke groet,
-XXX-
Maartje