Tuin Feng Shui

Deel 2, Ecologie en Feng Shui

In de zoektocht naar rust, comfort en duurzaamheid zijn veel mensen geïntrigeerd geraakt door de eeuwenoude Feng Shui.

Feng Shui, afkomstig uit het oude China, gaat over het creëren van een evenwichtige en positieve leefomgeving door middel van de juiste plaatsing en opstelling van stijlvolle tuin, waardoor een buitenruimte ontstaat, die niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook positieve energie bevordert.  

In mijn vorige blog over Tuin Feng Shui  heb ik uitleggegeven over de hoofdprincipes van Tuin Feng Shui  en de Bagua en de link naar de landschap Feng Shui.

Nu wil ik wat verder vertellen over Ecologie en de tuin en Feng Shui. Bedenk hoe mooi en rustgevend het is om diertjes te zien, rondvliegen rondom jouw bloemen of vijver. Hoe leuk het is om je kinderen tuinvogeltjes te laten zien.

Natuurlijke zwembad. Ecologie, Feng Shui Tuin. Bron: Florijk

Een Feng Shui tuin is mooi en geslaagd als deze naast jouw welzijn, ook goed is voor de omgeving en ruimte biedt voor insecten, gezonde planten, bomen en dieren. Feng Shui ontwerp zorgt voor veel afwisseling en dat betekend ook dat je tuin in principe aantrekkelijker wordt voor veel verschillende dieren.

Ik wil je enkele aandachtspunten meegeven.

Regenwater

In Nederland zijn veel tuinen betegeld. Ook al is het over het algemeen nat in Nederland, toch verdroogd de grond. Dit heeft te maken met de hoeveelheid bebouwing en de snelheid waarmee het water afgevoerd wordt. Als het regenwater in het riool terechtkomt gaat het veel te snel met al het vieze, toilet, bad/douche en  keukenwater naar de rioolwaterzuivering. En vervolgens heel vlot door naar de grote rivieren. Dit is een gemiste kans om jouw directe omgeving van water te voorzien.

Je kunt hemelwater dat op jouw dak valt goed afvangen doormiddel van een regenton of irrigatiesysteem, waardoor dit relatief schone hemelwater in jouw tuin terecht kan komen. Laat de ingenieur in jezelf los en maak bijvoorbeeld een Wadi.

Als je een of meerdere waterpartijen in jouw tuin overweegt. Kun je je regenwater naar een zuiveringsbak leiden en vervolgens na zuivering in je waterpartij terecht laten komen. Misschien kun je een natuurlijke overloop creëren. Zodat overtollig water weer in je tuin terecht komt.

Wil je zwemmen? Overweeg eens een natuurlijk zwembad. Zo voorkom je het gebruik van chloor e.d. De dieren kunnen gewoon drinken van jouw zwembad en het is ook beter voor je huis. Laat je adviseren door een expert.

Alternatief voor bestrating

Wil je het regenwater in je tuin behouden. Dan is het raadzaam om niet teveel tegels te gebruiken. Je kunt je tegels vervangen door stapstenen, grind, boomschors en schelpenpaden.

Bedenk wat jij mooi vindt en wat past bij jouw huis.

Tip: Ik ben er wel een voorstander van om juist rondom je huis wel dichtere bestrating of grond te gebruiken om opspattend zand tegen de gevel te voorkomen.

Composthoop

Wil je planten laten groeien bedenk, dan wat de grond nodig heeft. Mest verzuurd en dan is het gebruik van de resten van een composthoop heel nuttig, mits je voldoende kalk eraan toevoegt. Tuin en keukenafval is goed voor een composthoop. Heb je de ruimte dan is dat zeker aan te raden. Overweeg ook een schelpenpad in plaats van grind. Schelpen bestaat uit kalk en dat is vaak positief voor de kwaliteit van de bodem.

Boomwortels

Boomwortels hebben zuurstof en water nodig, om nog meer water en ook de juiste voedingsstoffen op te nemen uit de bodem.

Wil je de bomen in jouw tuin gezond houden, dan hebben wortels de ruimte nodig. Wortels kunnen veel breder worden dan de kruin van een boom. De wortels gaan naar de dichtstbijzijnde zone in de grond, die zowel zuurstof als water bevat. Bedenk wat bij jou in de buurt de dichtbij zijnde sloot is. De zone waar de uiteinde van de wortels zitten en waarmee ze eten en drinken is rondom, dat waterpeil.

Heb je een of meerdere bo(o)m(en) in de tuin? Ga dan behoedzaam met de wortels om.

De zuurtegraad van de bodem in de tuin is van levensbelang voor jouw planten dus bekijk of er bomen staan die de bodem verzuren.

Inheems of uitheems

Wil je veel insecten in jouw tuin dan hebben inheemse planten de voorkeur. Vind je enkele uitheemse bloemen of planten gewoon heel mooi. Zet ze dan gewoon in de tuin.

Maar maakt het je niet zoveel uit, dan kun je net zo makkelijk voor inheemse planten kiezen.

Over het algemeen geldt dat inheemse bloemen soorten bloeiwijzen(bloemen) hebben, die geschikt zijn voor inheemse insecten. Insecten zorgen voor bestuiving en bloemen geven de insecten nectar. Vaak zijn bloemen van tropische oorsprong groter, maar deze kunnen bijvoorbeeld alleen door tropische vogels of vleermuizen bestoven worden. De Nederlandse insecten zijn daar veel te klein voor.

Voor de gezondheid van je bodem kun je vooral Rododendrons beter verwijderen. Deze verzuren de bodem en dat is weer nadelig voor de rest van je tuinplanten.

Feng Shui en bloemen

Let op met de beplanting op de bagua en zorg dat de kleur van de bloemen samenvalt met het deel van de bagua waarmee het samenvalt. Dit geeft een prettig effect en zorgt ook voor afwisseling in je tuin.

Feng Shui en de betekenis van planten

Overal ter wereld hebben planten en bloemen meestal wel een speciale betekenis. Ik noem hieronder de meest veelvoorkomende planten/bloemen.

Bamboe heeft een speciale betekenis binnen de Feng Shui. Het is de snelst groeiende plant ter wereld. Dit geeft heel veel Hout energie. Helaas zetje hem in de tuin in Nederland gaat deze ondanks worteldoek toch overal heen. Bamboe doet zijn hout energie eer aan en woekert zo door je tuin.

Gebruik liever siergrassen als je van deze groeivorm houdt.

Citrusbomen hebben in China de betekenis van appelbomen in Nederland. Vaak zijn twee sinasappelbomen aan weerszijde van de voordeur een teken van overvloed.

Een pioenroos heeft in China dezelfde betekenis als een gewone roos in Europa. De bloem van de liefde.

Bestrijding van plaagdieren

Het bestrijden van plaagdieren kan gelukkig vaak met insecten. In het tuincentrum zijn deze bestrijdingsinsecten te koop en zijn ze makkelijk te gebruiken. Dit is voor de overige goede insecten in jouw tuin wel zo prettig, want ook zij gaan dood als je met bestrijdingsmiddelen aan de gang gaat.

Nestkasten

Voor meer leven in jouw achtertuin is het echt heel leuk om plaats te maken voor insecten met een insectenhotel. Overweeg ook eens een vleermuiskast, marterachtige kast of een egelhuisje.

Zoek per dier op hoe je de nestkastjes moet plaatsen. Vogels juist uit de zon en vleermuiskasten juist wel zonnig. Let daarop voordat je een nestkast plaatst, want dieren zijn kieskeurig.

Steen

Het aarde element is aan twee zijden van de Bagua terug te vinden. Aan de kennis en discipline kant (Noord Oost) en aan de tegenovergestelde relatie kant (Zuid West).

 In Nederland zijn we niet zo gewend aan steen en maken we snel een houten schutting. Toch wordt steen al lange tijd gebruikt ook hier. Vroeger bouwde men een muur rondom de moestuin, zodat de vruchten sneller rijp werden.

Veelal gebruiken we schuttingen, maar wissel eens af met een stenen muur.

Een betonnen zitje (of betonlook) voor twee is een stijlvolle optie voor de relatie hoek, als je in een meer bebouwde omgeving woont.

Samenvatting

Het aanleggen van een ecologische Feng Shui tuin kan een waardevolle toevoeging zijn aan je huis of werkomgeving. Deze planten dragen bij aan een gevoel van harmonie, gezondheid, overvloed en positieve energie in je leefomgeving

Door zorgvuldig een tuin in te richten, kun je een harmonieuze en energieke sfeer creëren in jouw tuin volgens de principes van Feng Shui. Heerlijk als je in je eigen tuin kunt opladen!

Tot slot!

In mijn blogs schrijf ik over lifestyle, interieurs en Feng Shui. Ik doe dit graag om je te helpen, met andere ogen, met aandacht en plezier, naar je omgeving te kijken.

Feng Shui en Scandinavisch design inspireren mij dagelijks in mijn interieurontwerpen!

Veel leesplezier en schrijf je hier in voor een gratis wekelijkse blog over lifestyle, interieur en feng shui!

Wil je meer weten over Feng Shui?

Met de gratis mini cursus Feng Shui je kunt direct zelf aan de slag!

Wil je advies voor jouw interieur?

Wil je interieur-, stylingsadvies of een Feng Shui consult, voor je woning of keuken, neem dan vrijblijvend contact met mij op.

Hartelijke groet,

-XXX-

Maartje